Sunday, March 23, 2014

Hidup umpana Roda

Andai aku jatuh...andai aku bangun..andai aku lupa diri...aku alpa..aku sedar aku tidak kuat seperti mereka yang lain..dari aku darjah satu sampai buat degree aku tidak pernah mendapat markah yang sangat rendah dan sangat teruk..test kali ni aku dapat 11.5/50 untuk static dynamic , n 1.5/5 untuk quiz calculus …aku rasa down..aku kecewa sebab aku dapat markah macam orang yg sangat bodoh, mcm tak pernah belajar, tak pernah masuk class, walhal aku selalu pergi class, aku focus time lecturer ajar..tp kenapa time exam result aku sangat2 teruk..aku dah study smart..study hard..tp time exam aku xdpt jwb soalan tu..aku jwb sambil lewa ker..? aku byk careless time jwb exam..aku yakin time jwb tu..aku confident..tp biler dpt result , result aku hampeh..ape masalah aku nie..? apa yang bermain dalam fikiran aku nie ? aku dah lupa diri ker..? aku dah lupa niat sebenar n target aku ker…? aku berdoa , aku membaca Al-Quran..aku solat..tp aku xdpt jwb exam..adakah semester ini bukan rezeki aku untuk mendapat result yang bagus…?? Adakah result aku yg elok akan menjadi teruk biler abis semester ni..tidakkkk aku xdpt terima semua itu…target aku nk dapat pointer 3.5 above for end of this semester..walau macam mana pon aku tetap nak dpt 3.5..kan best kalau dapat 3.5..ti tak payah byr mara..free..hidup x diselubungi hutang..tapi mana semangat study aku ? mana hilangnyee ? mana arah tujuan aku ? apa yang bermain di fikiran aku ? adakah aku tidak sediakan jadual bljr ygn betol ?  arghhh aku frusstt…semangat aku hilang…

Tika aku jatuh tiada siapa yang beri aku semangat..tiada siapa yg naikkan semangat aku…tiada siapa yang beri aku motivate..adakah mereka inginkan aku jatuh..atau mereka tidak tahu bahawa semangat aku hilang untuk belajar? Setiap kali aku luahkan keluhan aku pada mereka..mereka tidak memberikan motivate yang baik untuk aku..akhirnyee aku mengambil senaskah Al-Quran dan membacanya ..di situlah tempat aku meluahkan perasaan aku yang sebenar…sebab semester ini berat bagi aku..otak ku, fikiran aku, dah diracuni perasaan sukar pada subject tertentu..aku target aku boleh score subject tu..aku tau aku boleh , aku boleh..tp biler result aku teruk, aku terus jatuh giler2, aku malas nk study..kalaulah dari dulu lagi aku tau aku tak boleh study, aku takkan korbankan kerja aku..aku kerja lagi baik…tapi sebab nak puaskan hati ibu bapa aku, hasrat mereka untuk tengok aku ade degree and jadi seorang engineer..aku teruskan jugak belajar dan berhenti kerja..otak aku stress…aku tension study..dgn pkwe aku lag ink pk..nk spend time dgn die lg..dgn kwn2 lagi..aku stress sangat2 semester nie..aku rase macam tak cukup study..sampai aku rase mcmtak study..aku rase mcm org bengong jee dlm class..aku tatau sama ada subject aku tu susah, atau aku jee yg otak xde fungsi…kalau ada subject yang fail tok semester nie, aku akan kecewa giler-giler..silap2 aku boleh jadi giler..sebab aku tak pernah ada subject yang fail dlm sejarah hidup aku…

Adakah ALLAH tidak memberkati hidup aku dah?

Mungkin ya Allah dah tak berkati hidup aku..aku solat aku mengaji aku berdoa..tetapi aku still jugak buat dosa..aku keluar dengan yang bukan mahram aku..yang bukan halal buatku…aku berdua-duaan dgn bukan mahram aku…biler aku request untuk berkahwin awal, ibu bapaku tidak setuju, dengan alasan “tidak pernah dalam sejarah hidup ibu ada yang langkah bendul” akak aku tidak berkahwin lagi, sebab itulah famly aku tak kasi aku kawin awal..adakah aku patut stop dating untuk temporary sampai aku habis study? Untuk hentikan dosa-dosa aku..sehingga aku di ijab kabulkan..tapi bagaimana pasanganku? Adakah die sanggup setia untuk tunggu aku? Adakah die sanggup xjumpa aku? Aku takde jawapan untuk itu…




Wednesday, January 22, 2014

I LOVE YOU

Perkataan I love you or miss you selalu di ungkapkan oleh pasangan kekasih..tapi bagiku aku tidak suka orang cakap macamtu selalu..especially my beloved love... perkataan I LOVE YOU mudah dan senang untuk diungkapkan dengan kata-kata..tetapi macam mane dari segi perbuatan dan tingkah laku..adakah sama dari segi perkataan yang melambangkan aku sayang kau..?

Aku tak suka orang cakap I love you selalu..rimaslah..kadang-kadang aku geli pon ade...sebab itu aku susah nak cakap I love you..bukan bermakna aku tak sayangkan si dia..tapi tak semestinya aku perlu cakap love you baru menunjukkan yang aku sayang kat die...kalau hari-hari aku kena cakap love u love u ..lama-lama sayang aku dekat die makin kurang..and lama-lama aku anggap dia dah macam bukan pakwa aku lagi dah..sebab itu aku tak suka cakap love u..please lah jangan cakap macamtu lagi..aku tak suka sebenarnya..dari awal lagi mang aku tak suka cakap macamtu..

Aku sayang kat dia even though aku tak cakap love you..aku harap dia dapat paham dan tau dari segi perbuatan aku..yang sebenarnya aku sayang kat dia ..  tapi dapatkah dia paham itu semua? dapatkah die memahami aku dengan lebih mendalam lagi? aku rasa makin lama sayang aku dekat die macam makin berkurang..sebab itu aku tak nak dah lagi cakap love u love u.dan aku tak nak lagi dengar die ckp love u love u lagi kat aku..sebab perkataan itulah yang buat sayang aku dekat die makin berkurang..dan boleh membuatkan aku rimas mendengarnya...

Aku benci perkataan love u miss u or whatever sbb aku rimas dengan perkataan itu..sbb aku nak die sayangkan aku dari segi perbuatan..bukan dari segi perkataan...dulu aku terima die dan suka dekat die sebab dari segi perbuatan..dan bukan dari segi perkataan ayat2 manis..kalau sekali sekala takpe..lau dah hari-hari naik menyampah pon ada..

Dulu aku suka dekat die sebab dari segi perbuatan die layan aku dengan baik and take care kat aku..sebab dengan cara tu yang boleh buat aku selesa dengan die...aku harapkan sayang aku dekat die akan kembali seperti dahulu..yang buatkan aku bahagia dengan die..tanpa ada rase rimas..aku rindukan die yang dulu...serious aku rindu die yang dulu..yang lebih memahami aku..and lebih membuatkan aku gembira..aku dah tak nak cari yang lain..aku cuma nak die yang dulu..itu jee...

Monday, January 20, 2014

Hari Jadiku

Harini merupakan hari jadiku yang ke-23thn...setiap orang menginginkan sesuatu yang special dari orang yang special...sama juga dengan aku...aku mengharapkan dia akan buat surprise untuk aku sempena hari jadiku yang ke 23thn untuk kali ke-3 aku sambut dgn dia...harini aku keluar dengan die dengan harapan dia akan membuat sesuatu yang special buatku..tetapi itu tidak terjadi..kerana ape yang berlaku harini sempena harijadiku telah dirancang oleh ku sendiri..aku yg ajak pergi tgk wyg..aku yg ajk nk tgk katne..aku yg pilih untuk tgk cerita ape..aku kena ckp lapar baru die tau aku lapar..aku yg kne ajk karaoke bru die nak g karaoke...aku bukannya selalu nak enjoy ngan die..aku tau die tengah pening cari duit nak kawin..tapi takkan sampai abaikan kebahagiaan aku..n pahami aku..ape yang aku nak..bukan selalu..tapi cume setahun sekali jee..aku tau aku tak bagi die hadiah n tak sambut sempena harijadi die yg lepas..bkn sebab aku taknak..aku nak sangat buat something yg special buat die...tp aku baru masuk bljr..aku takde duit time tuh..yg aku rase aku hanya mampu wish n buat die bahagia jee...die pernah ckp aku mcm nak enjoy jee..tak nak support dari blkg die tok kumpul duit...aku bukan tak nak support die and nak enjoy sangat pon..aku lau boleh aku tak nak kuar ngan die n biar die simpan duit die tu tok kahwin...

Tahun pertama sambut birthday ngn die, die bg aku teddy bear yg besar sbb die tau aku suka teddy bear...tahun kedua die bg aku rantai emas..tahun nie takde ape2..yee mungkin aku terlalu emo sbb tahun nie aku takde hadiah birthday dri org yg aku sayangi...parent aku pon tak wish birthday aku..nikan pulak nak dpt hadiah..mang lagilah tak..mungkin tahun dpn die pon tak ingat dah birthday aku...dn sampai biler2 pon die tak kan egat birthday aku..mungkinkah itu terjadi?

kalau itu terjadi..mungkin hari lahirku tiada makna lagi..dan mungkin tiada istilah selamat hari lahir bgku lg...