Friday, September 24, 2010

Back To Myself..

Hidup tak selalunya indah tapi yang indah itu tetap hidup dalam kenangan. Setiap yang kita lakukan biarlah jujur kerana kejujuran itu telalu penting dalam sebuah kehidupan. Tanpa kejujuran hidup sentiasa menjadi mainan.Tp bila kita jujur membuat sesuatu kita xkan dpt ape yg kita nk dgn sempurna dan xkan dpt lebih dari mereke yg tidak jujur...Dulu aku suke meniru dlm exam,aku tnye jwpn yg aku xtau kat kwn2(tp xbyk 1,2 soalan jee)..aku dpt high mark dlm class,aku bangga sgtsgt..time spm betol2 aku nekad xnk tiru org daa..aku nk wat 100% dgn usaha aku sendiri,aku nk ase bangga dgn result kejujuran aku..Alhamdulilah aku dpt result yg cemerlang hasil kejujuran..tp subjek yg aku selalu dpt highest mark terus down,aku sedih sgtsgt..

Bila masuk IPT membe2 dpt markah yg byk dlm test n exam(aku pon dpt byk gak markah tp potensi nk dpt A mcm susah)..aku pon nk jugak dpt highest marks,tp xkan nk tiru org,xkan aku nk tnye jwpn kat org..aku da xnk tnye2 org dlm exam.. aku nk uji kemampuan aku tahap mane..ye mmg aku sedih mase praktikal test machine ni lah kesilapan aku,soalan nk tok jlnkan solar secare forward automatik mcmne nk wat H1 on star,H2 on delta..aku da wat2 aku ngatkan xjadi,aku cabut pasang cabut pasang litar connection..sampai tahap aku dah give up.aku nk campak wire tu semua,lau dpt kosong mark bialah..tp aku ckp kat diri aku wat jee dyh wat jee..akhir sekali lecture aku dtg n check,aku ckp kat sir H1 on star xjadi..sir check sir kate nie jadi nie,mase tu aku sgt menyesal aku xpercaya pd jwpn aku,penat sedih cabut psg litar tau..akhir sekali aku dpt 17.5/20..sikitkan n susah aku nk score A tok final,aku nk dpt full mark 20/20,tp xdpt..alhamdulilah 17.5 pon aku bersyukur,tp aku kne score final,tp final susah sgt nk score..

ERmm aku dpt markah test2 aku,aku xpuas hati ngn markah tuh..aku xdpt mrkh yg tinggi2 mcm kwn2 len..tp aku tenungkan diri n back to myself..aku bangga sgt2 kat diri aku sebab aku wat test2 tu semua ats usaha aku sendiri tanpa tnye satu pon jwpn pd kwn2,ye mmg aku suke sgt2..aku dpt kesan kelebihan n kelemahan aku sendiri..aku percaya jika aku jujur dlm ape2 yg aku wat,biar aku xdpt markh yg byk,lau aku dpt markh yg byk dlm exam tp ats hasil meniru aku xdpt pape,lau aku wat exam hasil tanye jwpn kat org,aku malu nk tunjuk markh aku cz tu bkn sepenuhnye hasil aku sendiri,lau aku dpt markh yg rendah dari kwn2 yg mrkh byk aku segan nk gtau,aku akan simpan jee mrkh tue,aku xsuke org tnye aku dpt bpe mrkh cz tu xpenting pon..lau aku tnye jwpn kat org time exam aku xdpt pengetahuan yg lebih,aku xdpt analysis sesuatu dgn baik..aku xdpt tahu kesalahan aku..aku yakin pd rezeki..mungkin aku xdpt mrkh yg tinggi mcm mereke,ye aku cemburu pd kwn2 yg dpt mrkh tinggi,aku nk rapat ngn dorg n bljr ilmu ngn dorg yg bijak2,supaya aku dpt baiki kelemahan pmbeljrn aku..mungkin aku tak berjaya sekarang...tp kemungkinan aku akan lebih berjaya pd kerjaya aku pas aku berkeje.tu yg menentukan same ade org tu bjye atau tidak.

*Ibu ayah putrimu mintak maaf yee...putrimu da cuba yg terbaik..ini jee termampu anakmu wat,doakan org score final tok dpt A dlm subjek machine n sensor...org nk hadiahkan byk A kat ibu ayah..org nk wat ibu ayh tersenyum..tp mampu ke org nk hadiahkannye..mampu ke org nk naikkan pointer lagi??n sentiase tersenyum ngn result org??ibu org mintak maaf lau xdpt wat ibu sentiase tersenyum..og tau ibu n ayah mesti skrg tgh risau putrimu nie leh wat exam nie ngn baik ke x..ibu "I cannot fail" ibu jgn risau yee..satu hari ti ibu n ayah akan berbangga dgn kejayaan org..

p/s:kejayaan bukannya tradisi,kepandaian tidak juga keturunan..

Wednesday, September 15, 2010

Oh Tidak...

ermm cuti da nk abis...asgment yg berlambak xsiap2 agi...group aku rancang projek bi ni nk wat lampu LED on gne switch clap,tepuk sekali lampu LED ON tepuk 2kali lampu LED OFF..pastu kat projek tuh ade 3 botol liquid yg ade 3 lampu LED akan mengikut rentak music..group aku berebut2 lau projek nie jadi dorg nk bwk balik,tp kesian lecture kami dah booking dulu die nk projek ktorg..xpe my group ti projek kite jadi kite wat bisnes projek nie byk2 pastu kite jual yee..OooPPSss projeknya xstart pape pon,brg projek xbeli agi...proposalnya xwat agi..lau projeknya xjadi abislah,tp xpe aku ade group yg giler2 megat,din, & fadrezz..wlpn dorg kdg2 otak krek tp lau nk ajak bincang dorg akan kate "dyh ktorg setuju" susah betol nk dgr dorg bangkang(wahai kwn2 jgnlah gitu dong)...hehehe...alahai proposal agama pon same xsiap agi..nmpknya aku kne tido lewatlah tok siapkannya sblm cutiku abis..

-eyh2 praktikal test machine adelah pas naik cuti nie,test agama pon same ker ade...ermm test math pon ade ker...ohh tidak aku xstudy pape agi nie..asgment pon xsiap agi..padan muke ko dyh watlah kje postpone lagi..HAH midterm math 29/9 and final exam machine motor n control serta sensor technology 28 dan 30 sept 2010...OWH tidak aku xstudy pape lagilah mcmne nk selesaikannya ea..xpe2 doing smart not doing hard..:))

-Asgment n exam sedang menunggu ketibaan kami...Selamat dtg asgment yg byk serta test n final exam...akan aku selesaikannya satu persatu..

Sunday, September 12, 2010

ape yg ku mahu??


tiada siapa pon tahu ape yg ku mahukan...
sebab tak de sape yg tnye ape yg aku mahu..
lau dyh luahkan ape yg dyh nk,myb dorg akan terasa...
sedih gak bile xde yg amik tau n jaga hati dyh..
wlpn hati sedih tp dyh cube tabahkan diri,redha n wat releks sudah...
mungkin Allah akan hadiahkan s'seorg yg terbaik untk dyh...
dan buat dyh jd lebih matang...
Jiwa yg kuat t'hasil drpd ujian yg pernah d'lalui sblmnye....
mimpi akan jd kenyataan jika kite berusaha untuk mencapainya..
bile semua org pergi,dyh ade fmly,sahabat & ALLAH s.w.t untuk dyh meluahkan perasaan...
So i x lonely...:D

Raya oh raya


Raya oh raya..sebelum raya kms2 umah,.umah sgtlah bersepah,mcm org baru pindah umah..maklum jelah xde org yg tukang kemas,kami adk beradik dok asrama,ibu ayh keje..so jarang kems umah..umah kami seminggu kemas pon xabis..tetap bersepah jee..ibu balik bising umh xbis kemas..maaf yee ibu ank2 ibu nie bknnye mls,tp da penat kemas umh..mne xnye,adik n akak kms2,dyh pon tlg kms gak,tp dyh blakon kms jee,tkt kne mrh ngn adik n akak..hehe,inilah aktiviti team wonderpeat kms umh yg b'sepah..tp xbis kemas agi tau!!!




esoknye nk raya da xkemas umah da,ktorg tlg ibu msk kat dapur,sebub ptg nk balik kg da..ermm ank sedara dtg umh tlg ktorg msk,kesian dak kecik nie..dyh buli dorg soh kopek kacang..rajinnye ank sedara dyh nie,da lah comel,nakal lak tuh..xbis2 nk berkepit ngan dyh jee..


Raya p'tme xdelah best sgt..dyh n fmly raya satu rumah jee..pastu ptg semua pakat tido..xtau nk raya mne..sedare mara da xbyk,sebub da xtau nk watpe kat kg ari raya kedua balik ke klang cz da xtau nk raya umh sape da..raya taun nie x ase raya pon..mane xnye,adik ayah sakit kencing manis kaki kne potong,adik ipar ibu kne operate apendic pecah..semua da dok risau..(semoge kalian cepat baik yee)..erm dyh lak ase nk dok umh tgok t.v jee,nk raya umh kwn2,kwn2 xde belum pulang kerumh,.dorg nk raya umh dyh,dyh lak xde,asyik kuar jee ngn fmly..dyh knp ni dyh,ape dyh nk nie??ish2 dyh2..ni lah kisah raya dyh yg xmenarik nie..satu fmly xde mood nk raya..:D,tp dyh bersyukur sebab dpt rase beraya dgn fmly dyh..alhamdulilah

Monday, September 6, 2010

nape nk benci??

inilah kisah perubahan dyh..dulu dyh benci pd sorg budak nie..die suke sgt buli dyh,wat dyh nangis,tengking2 dyh...dyh nie da lah xleh tahan org tengking2 dyh,ti dyh cpt tersentap..pastu mulalah cengeng..hehehe..aritu die tengking2 dyh dpn org ramai,malulah dyh..ngat dyh nie ape xde perasaan ker??dyh tau die cme gurau2 ngn dyh..Hallo sy seorg perempuan ok,jgnlah gurau sampai mcmtu skali..time tu mmg benci sgt2 kat die..time tu da nangis da..hati ase xtenang,jiwa ase gelisah,pikiran mule kusut..ape yg dyh nk wat nie eyk??ermm dyh terus amik wuduk,n mengaji..dyh mengaji sambil crite semuanya dlm Al-Quran..dyh curah semua yg dyh ase sambil menitis air mata dyh..leps tuh dyh ase sgt lega,tenang jee..dyh mula terfikir,dyh xpatut untuk benci die,sebub dyh xlayak untuk membenci sesiapa pon..die adalah kwn dyh,dyh pernah kenal die,dyh pernah gurau2 ngan die,gelak same2,mkn same2..sebub ego yg tinggi nie,xkan dyh sanggup untuk benci die n buang die dlm kehidupan dyh..dyh xpandai tok benci org,ti idup dyh xtenang..cz dyh nk kt jd kwn spt dulu tanpa ade perasaan benci dan dendam..skrg kt da berpecah,die di daerah lain,dyh di daerah lain..dyh rindu saat kt kuar mkn same2,gelak same2,belajar same2..dyh xpandai nk luahkan ape yg dyh ase dpn die,dyh sgt hargai die..terime kasih kwn,sebb mengubah dyh menjadi insan yg tidak membenci rakan sekeliling...kite kwn sampai bile2 eyk..xmo jd musuh sampai bile2 tau..:))hah terlupa dyh nk ckp terime kash sgt2,cz pernah bantu dyh,dyh xpernah lupe die pernah ajar dyh dlm pljrn,tumpangkan krete,n tlg dyh mcm2..budi die xdpt dyh bls dgn kate2 terime kasih ,tp dyh doakan die mendpt ganjaran yg baik di akhirat kelak..dyh akan wat kisah ni sbg kenangan yg terindah dlm idup dyh..

p/s:jgn sebub sekali die wat kesilapan kat kt,kt nk benci die selame2nye..
tp egatlah kebaikan yg die wat kat kite,jdkan sbg kenanganyg terindah dlm idup kite..:))

Saturday, September 4, 2010

Berikanku Peluang Kali Ke Dua

Kau bawa cahaya di dalam hidupku
Di saat ku membutuhkan
Di jalanku yang tak terang

Hatiku bertanya benarkah ku telah berbakti
Ataukah ku saat ini hanya sekadar berjanji

Kau slalu ada saat jiwaku tiada
Kau beri cinta terindah
Saat hatiku terluka

Tak terbayangkan arti hidupku tanpa hadirMu
Kau hembuskan harapan ketika ku kehilangan

Hanya pada Mu ku kembali
Hanya karna Mu ku berjanji
Erti hidup hanya untuk Mu, ya Allah

Atas izinmu ku terlahir
Atas kuasamu kuberdiri
Iringilah setiap langkahku, ya Allah
dengan lafaz bismillah aku zahirkan lafaz untuk mengabdikan diriku dengan perjuangan.. dan dengan nama Allah aku bersumpah bahawa aku tidak akan meninggalkan perjuanganku walau apa jua yang berlaku.. namun kehidupan ini tak semuanya seperti yang kita mahukan. aku meninggalkan mereka selangkah demi selangkah.. sedangkan aku sebenarnya tidak merelakannya.. begitu juga mereka.. sungguh tidak ada yang merelakan apa yang berlaku .. cinta manusia itu membutakan mata hati dari melihat cinta agung Allahyang esa.. cinta manusia itu menjauhkan diri aku dari tuhanku.. dan aku merasakan bahawa jiwaku semakin tandus.. bahagiakah aku dengan cinta manusia yang tak tahu penghujungnya.. memang benar manisnya ada yang mengambil tahu .. menjaga dan menyayangi.. pun begitu cinta itu tidak memberi rasa seperti mana manisnya nikmat iman dan Islam.. tidak memberi rasa yang sama dengan nikmat rindukan Allah.. tak sama rasanya menangis bercerita dan merintih dengan Allah..walaupun dia selalu ada saat aku dalam kesusahan.. selalu bersedia mendengar cerita susah senang ku...

aku merasa kehilangan semua kemanisan itu.. dan aku sedar bahawa langkah aku meninggalkan apa yang aku miliki sebelum ini kerana cintaku adalah sia-sia..benar aku mencintai dia.. tapi cinta ku lebih banyak untuk Allah.. aku rindu untuk menghabiskan masaku dengan membaca kisah-kisah dalam Al-quran.. aku rindu untuk menahan n mendidik nafsuku dengan puasa...aku teramat rindu masa-masaku mengalirkan airmataku saat aku denganNya..

aku ingin kembali kepada aku yang dulu.. yang hidup dengan hati yang tegar melawan cinta manusia.. aku sedih hatiku semakin keras untuk menangis.. semakin sedih apabila aku tidak mampu
memberi masa lagi untuk semua yang pernah aku lakukan dulu.. masa2 ku byk dihabiskan dengan asgment dan dia.. YaAllah ampunkanlah aku.. terimalah aku kembali.. kerana aku bukanlah sesiapa tanpa petunjuk dan hidayahMu.. dan aku bukanlah sesiapa tanpa kasih dan sayangMu.. dan aku bukanlah sesiapa andai Engkau tidak ampunkan Aku..

Ya Allah...Ya Allah..Ya Allah.. aku cintakan dia.. dan kerana cintaku itu aku serahkan dia dalam jagaanMu.. aku tinggalkan dia dengan harapan cintaku padaMu akan lebih mekar dan berbunga.. aku nantikan teman hidupku yang Engkau takdirkan untukku.. andai dia bukan untukku aku terima kerana aku tahu Engkau lebih tahu apa yang baik untukku...

selamat tinggal kenangan.. selamat tinggal cintaku.. semoga akan ada ketenangan dalaam hati2 kita dan semoga Allah mengampunkan kita.. InsyaAllah ada jodoh kita jumpa lagi dalam suasana yang lebih baik dan dengan hubungan yang halal buat kita...

Kehidupan Didunia Adalah Sementara

  • tempoh kehidupan di dunia terlalu singkat berbanding di alam akhirat yang kekal abadi
  • dunia merupakan tempat manusia mencari bekalan untuk hari akhirat.
  • Antara bekalan tersebut termasuk ilmu,amal ibadat,dan sedekah jariah.Taqwa merupakan bekalan yang terbaik.
  • Manusia tidak wajar leka dengan keseronokan di dunia dan melupakan kehidupan di akhirat.
Dlm hal ni dyh selalu amik ringan,lau nk mati mati jugak..waktu mudalah kne cari keseronokan,ti da tua xdpt cari keseronokan lagi,time tu lah barulah duduk sujud n taubat..tp sempat ker aku hidup sampi ke tua,lau aku mati arini,detik nie,saat nie,esok luse ker eyh2 dyh ko tu sape nk tentukan bile ko mati baru nk sedar yee..kang ko mati xsempat taubat baru tau..kt selalu kejar kehidupan di duniawi jee...bile yee kt nk kejar kehidupan di akhirat..ustaz kate kehidupan di akhirat baru kekal abadi,time tu baru kt terkedik2,kaku,n menyesal..segala perbuatan yg kite wat di dunia telah direkod dan akan dibentangkan di akhirat..lah sempat ker aku nk balik ke pangkal jln yee??semua manusia akan memberi peluang ke-2 sesama manusia,,tp ALLAH akan memberi kt byk peluang untuk kite berubah..semuanya atas kekuatan semangat aku same ade nk berubah atau tidak..Buku edition lame atau sejarah yg lame aku nk abaikan dan ditutup,jdkan ia nya sbg tauladan..skrg aku nk buka buku edition baru yang aku create sendiri,akulah jd penulisnye tok pjlnan kehidupan aku...untuk mulakan perjalanan yang lebih baik...Mengapa aku masih ragu ragu dengan kekuatan aku eyk??Waduh2 Usah ditunggu tapi haruslah dicari . Hargailah kesempatan yang ALLAH berikan . Sebesar besar dosa adalah dosa yang yang dilakukan ketika kita berasa berdosa melakukannya ... Ya Allah berikan aku kekuatan dan semangat untuk mengerjakan ibadah mu..jauhkan aku dari perasaan n perkataan "3M"..."P"..."B"...Malas,Mengada-ngada,n Menyampah,....Penat..Bosan..jauhkanlah aku dari 3M,P,B tu..jadikanlah aku seorg yg byk pada huruf "T"..Tidak mls,Tidak menyampah melakukan perkara yang baik,Tidak bosan melakukan ibadah yang wajib,Tidak penat memohon keampunan darimu..Tiada alasan untuk memberi sedekah...Amin....:D

Here in my home

Hold on brother hold on

The road is long. We’re on story ground

But I’m strong. You ain’t heavy

Oh there’s misspoken truth that lies

Colours don’t bind, oh no

What do they know? They speak falsely.

Here in my home

I’ll tell you what it’s all about

There’s just one hope here in my heart

One love undivided

That’s what it’s all about

Please won’t you fall in one by one by one? With me??

Push back sister won’t you push back?

Love won’t wait. Just keep pushing on.

Yes I’m strong. You ain’t heavy,

Oh don’t you worry about that?

What we have the shadows can’t deny

Don’t you know it’s now or never?

Colours don’t blind, oh no.

Years of fears and years of tribulation.

The heart keeps searching for that endless devotion

Hand in hand we’ll march like blood brothers

I speak for my people hope we’ll find peace forever

May the road ahead quench my thirst for success?

May the road behind echo a song of the blessed

So I will let it be known yes I feel it in my bones

No matter where I roam this is home sweet home

Sing!!!

berakhirnye Ramadhan DI GMI






wOw ramadan da nak abis...ermm byk kenangan yang xdpt dilupekan...
dyh berbuka puasa dgn sahabat2 dyh di surau..tika,nana,kak zura,anis n diana..terime kasih tika cz ajk dyh b'buka kat surau..pertama kali dlm idup berbuka kat surau tau..mmg bestlah..mane tak nye dpt berjimat,xyah pegi bazar,xyah kuar duit lau mkn kat surau....mula2 ingat mknan kat surau gmi xbest..rupenye mmmm mmg best..byk jugak dyh mkn sampi nek tegang perut nie..membe2 smua dok kate "dyh ko xtkt ker gemok??"dyh pon ckp ermm "selagi kite leh mkn kt mkn,ti lau da sakit xleh mkn dah...hehehe...yg paling best mkn ramai2 kat dlm dulang..mase tuh dok pelik nape pelik sgt mkn kat dulang..xde pinggan ker,nk tnye dorg tkt dorg kate dyh ni belagak bandar,tp dyh dlm dilema nk tnye ke x,nk tnye ke x..tp argghh tnye jelah dorg nape kne mkn kat dlm dulang??..dorg pon jwb,lah dyh ko xpenah mkn kat dulang ker,cara mcmni dpt mengeratkan hubungan silaturahim ngn saudara kt dan kongsi2 mknn same2..time tuh barulah dpt buke minda sikit..maklum jelah dyh nie budak yg kurg ilmu katekan..hehe..ermm terime kasih kat mr A yg leh dikatekan tiap2 ari jadi alarm bergerak dyh kejutkan sahur,kesian kat die,kejut dyh bgun sahur,tp dyh tidur balik xbagun pon..sorry mr A..dyh mmg susah bgun sahur..semoga ALLAH memberi ganjaran terbaik buat mu wahai shbtku mr A..hehehe